Open Monumenten Dagen 2023

Open Monumenten Dagen 2023

Het Comité Open Monumentendagen Helmond presenteert ook dit jaar een weekend vol gratis te bezoeken “Levend Erfgoed’’, activiteiten in Helmond.

Het IVN Helmond ontvangt u Warande bij de ingang t.o. de Warandelaan. De Warande behoort tot het levend erfgoed van Helmond. Het IVN laat dit zien aan de hand van een nieuwe wandelroute vol wetenswaardigheden en verrassende nieuwtjes. U wandelt zelfstandig of onder begeleiding van een IVN gids, de keuze is aan U. De routekaarten zijn gratis verkrijgbaar bij de stand van het IVN.

Doorlopend op zaterdag 9 september van 14.00 tot 17.00 uur en zondag 10 september van 11.00 tot 17.00 uur.

 

-Cacaofabriek  (Cacaokade 1, Helmond)

Op zaterdag 9 september vertoont stadsgids Jan van Bussel films met historische beelden van Helmond. Kaarten voor deze voorstelling zijn kosteloos  te reserveren via de website van de Cacaofabriek en op de dag zelf , voor zover nog beschikbaar, aan de kassa.

Zaterdag 9 september aanvang 14.00 uur.

 

-Kasteel Helmond (Kasteelplein 1, Helmond)

De grootste waterburcht van Nederland, gebouwd rond 1325, biedt dit weekend voor ieder wat wils aan geschiedenis en kasteelschatten evenals eeuwen aan andere verhalen. Ontmoet de bewoners en doe mee aan de spellen en andere activiteiten. Stadsarcheoloog Theo de Jong laat in de Ridderzaal vondsten uit het verleden zien en geeft daar uitleg bij.

Zaterdag 9 en zondag 10 september van 10.00 tot 17.00 uur

 

-Industrieel Atrium (Kanaaldijk N.W. 29a, Helmond)

Wil je weten hoe je grootouders hun geld verdienden in de fabriek? Bezoek dan het Industrieel Atrium. Bekijk het erfgoed van Helmond en maak met houten drukletters een boekenlegger met je eigen naam. Voor niks !

Zaterdag 9 en zondag 10 september van 13.30 tot 16.30 uur

 

-Draaiorgelmuseum  (Binnen Parallelweg 2, Helmond)

In Loods20 staan verschillende 100 jaar oude orgels die het vertier van weleer doen herleven. Je wordt rondgeleid en kunt genieten van o.a. de Grote en Kleine Gaudin, de Blauwe Trom en andere prachtige orgels. Ook voor de kinderen zijn er leerzame en boeiende activiteiten.

Zaterdag 9 en zondag 10 september van 12.00 tot 17.00 uur

 

-St. Luciakerk Hoofdstraat, Mierlo Hout) en -St. Trudokerk (Dorpsstraat, Stiphout)

Parochie Damiaan de Veuster doet dit jaar voor het eerst me en wel met twee Rijks monumentale kerken. Beide neogotische kerken zijn zowel wat interieur als ook wat exterieur betreft  zeker het bezoeken waard. Er worden o.a liturgische gebruiksvoorwerpen zoals kelken en kazuifels getoond. Daarnaast zijn er mensen aanwezig om uw vragen te beantwoorden. Ook de beide begraafplaatsen   zijn deze dag ( respectvol) te bezoeken.

Beide kerken zijn open op zondag 10 september van 13.00 tot 17.00 uur

 

-H. Lambertuskerk (Kerkstraat, Helmond)

Deze Rijks monumentale driebeukige kruisbaseliek in neogotische stijl werd tussen 1856 en 1861 gebouwd door Th. Molkenboer. Het Kerkwachtersgilde geeft graag uitleg over het interieur en de recent uitgevoerde restauraties van muurschilderingen en het hoofdaltaar. Op zaterdag 9 septemberkun je je laten verrassen door orgelmuziek van het beroemde Robustelly orgel.

Zaterdag 9 en zondag 10 september van 12.00 tot 16.00 uur

 

-LANG LEVE HET HELLEMONDS !  Of toch niet en is dat dan erg ?

Onder deze titel houdt Prof. Dr. Jos Swanenberg een lezing in het Speelhuis. Aan de orde komt het taalgebruik onder jonge generaties: gaat het dialect verloren? Hij zal ruim aandacht schenken aan het Hellemonds en andere Brabantse dialecten. Ook Wim Daniëls zal deze middag zijn opwachting maken in het Speelhuis met gedichten en anekdotes vol humor en dat natuurlijk op z`n Hellemond. Komt het tot een discussie tussen beiden ?

Zondag 10 september aanvang 15.00 uur.  Hoe u kaarten kunt reserveren kunt u vanaf 1 september zien op www.monumentenwerkgroephelmond.nl