Nationale Voorleesdagen 2022

Nationale Voorleesdagen 2022

De Nationale Voorleesdagen komen er weer aan! Van 26 januari tot 5 februari 2022 duiken we samen de (prenten)boeken in! Tijdens de Nationale Voorleesdagen staat voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen centraal. Voorlezen heeft namelijk een positief effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip. Maar ook draagt het bij aan een beter begrip van de wereld om je heen. En natuurlijk is het hartstikke gezellig om samen met je kinder(en) een mooi boek te lezen!

Ook in de klas heeft voorlezen een belangrijke rol. En voorlezen kan natuurlijk ook heel makkelijk gekoppeld worden aan andere kunstdisciplines. Ga bijvoorbeeld met de kinderen dansen of toneelspelen met een (prenten)boek als thema. In samenwerking met Kunstkwartier biedt CultuurContact de activiteit 'Dansen met Paultje en het paarse krijtje' aan in het Kunstmenu. Maar is ook beschikbaar voor scholen die niet deelnemen aan het Kunstmenu.

 

Prentenboek van het Jaar

Ieder jaar wordt door een speciaal comité de Prentboek TopTien geselecteerd. Het allerbeste prentenboek wordt door hen verkozen tot Prentenboek van het Jaar. En in 2022 is die eer aan 'Maar eerst ving ik een monster' van auteur Tjibbe Veldkamp en illustrator Kees de Boer. Een jongetje verzint monsters die hij nog moet vangen voordat hij gaat slapen. Maar er komen steeds meer monster bij. Het Prentenboek van het Jaar 2022 verschijnt in een speciale mini-editie. Deze mini-editie is vanaf 26 januari tot en met 5 februari 2022 verkrijgbaar bij de boekhandel.

 

Het Nationale Voorleesontbijt

Jaarlijks wordt een groep bekende Nederlanders uitgenodigd om voor te lezen tijdens Het Nationale Voorleesontbijt om zo te laten zien dat ook zij voorlezen belangrijk vinden. Naast de zogenaamde VIP-voorleesontbijten organiseren basisscholen, bibliotheken, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven ook zelf ieder jaar voorleesontbijten met lokale helden. Houd de website van Bibliotheek Helmond-Peel in de gaten voor het Helmondse Voorleesontbijt.