Cultuurcontact Helmond
Cultuurcontact Helmond

Activiteiten voor thuis

TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT

Activiteiten voor thuis

Deze tijden dwingen iedereen tot creativiteit. Creatief omgaan met thuiswerken en (jonge) kinderen. Creatief omgaan met thuis blijven zonder verveling. En creatief omgaan met verbinding zoeken op afstand. Een troost: we kunnen het samen doen!

Gelukkig zijn er genoeg leuke en leerzame dingen om thuis te doen! Speciaal voor de kinderen van Helmond (en stiekem ook voor hun ouders) hebben we de leukste lokale initiatieven op een rijtje gezet. Klaar? Komt ie.

Heb je alle onderstaande activiteiten al gedaan en toe aan iets nieuws? Bekijk hier nog veel meer activiteiten voor thuis!

 

Bibliotheek Helmond-Peel

Vandaag niet naar buiten? Dan haal je de wereld toch gewoon binnen? Met een boek! Doe mee aan de #ikleesthuis uitdaging van de Kinderboekenambassadeur! Meedoen is niet moeilijk, iedereen kan het. Maak een leuke foto terwijl je aan het (voor)lezen bent en deel deze op sociale media met de tag #ikleesthuischallenge erbij. Kijk hier voor meer informatie.

De Bibliotheek is gesloten maar gelukkig kun je met je Bibliotheekpas toch lezen via de online-bibliotheek. Ook kun je luisteren naar mooie luisterboeken of kijken naar filmpjes op de Voorleeshoek. Kijk snel op de website voor alle mogelijkheden. Houd zeker ook de Facebookpagina van de bieb in de gaten, ook hier worden leuke filmpjes geplaatst!

 

 

Kleuren met Museum Helmond

Helaas heeft het museum de expositie rondom de Helmondse schilder Lucas Gassel tijdelijk moeten sluiten. Maar niet getreurd; iedereen kan nu zelf een eigen Lucas Gassel maken. Het museum heeft namelijk twee mooie kleurplaten op hun website gezet, geïnspireerd op de schilderijen van deze meester. En, als je je kleurplaat voor 1 juni naar het museum stuurt, kun je zelfs een speciaal Lucas Gassel kleurboek winnen! Stuur je kleurplaat naar info@museumhelmond.nl en vermeld ook even je gegevens zoals naam, adres, woonplaats en leeftijd. Ook volwassenen mogen meedoen!

Naast de twee mooie prenten van de Kunsthal, heeft ook het kasteel voor jullie een kleurplaat. Met daarop Jan van Berlaer, de eerste kasteelheer van Kasteel Helmond die eeuwen geleden leefde. Klik hier, print hem uit en kleur hem in!

 

 

De werkplaats van Lucas Gassel ligt er stil bij. Daarom gaat het museum met Maartje, een van onze museumdocenten Aan de slag met Lucas Gassel! maar dan digitaal. Kijk en luister naar haar uitleg, een film over Lucas Gassel en de verhalen op de schilderijen. Puzzel, kleur en zoek de ontbrekende stukjes schilderij.

Kinderen die thuis geen printer hebben, krijgen via een aanmeldformulier alles per post thuisgestuurd.

 

Natuurlijk, Helmond!

Ook Junior Stadskunstenaar Anna Bosker heeft niet stil gezeten. Door middel van kunst wil zij laten zien hoe mooi de natuur in Helmond is. En daar heeft ze jullie hulp voor nodig! Helmond heeft ruim 91.000 inwoners en daarom wil Anna 91 kunstwerken verzamelen van natuur in Helmond. Dit kan een foto zijn, maar ook een tekening, schilderij, gedicht en wat je zelf allemaal nog kan bedenken. Het moet wel op een A4 passen. Van alle inzendingen worden er verschillende uitgekozen die, als heel deze Corona crisis voorbij is, te zien zullen zijn in het nieuwe Burgemeester Geukerspark. Hoe tof is dat?! Nog wat extra informatie nodig of lezen hoe je mee kunt doen? Klik dan hier!

Sjors Sportief en Creatief Tekenwedstrijd

Voor het Sjors boekje schooljaar 2020-2021 zoeken we weer een mooie tekening voor op de kaft. Alle Helmondse kinderen kunnen meedoen met de tekenwedstrijd. Belangrijk is dat je je tekenvel verticaal houdt en probeer op je tekening zowel de sportieve als creatieve kant van Sjors te laten zien. De tekenaar van de winnende plaat krijgt in september het eerste Sjors boekje uitgereikt. Ook win je een leuke activiteit voor heel de klas! Om mee te doen scan je de tekening in en stuur hem op naar ilja@cultuur-contact.nl. Vergeet niet de naam, leeftijd en school van de kunstenaar te vermelden.

 

 

 

De Jacques Vriens Cultuurprijs daagt je uit!

Na de succesvolle editie in 2018, komt de Jacques Vriens cultuurprijs natuurlijk in 2020 weer terug! Alle kinderen en jongeren uit Helmond in de leeftijd van 7 tot 17 jaar kunnen dit jaar weer meedoen. Wij zijn op zoek naar creatief talent. En dat kan van alles zijn! Ben jij bijvoorbeeld een geweldige danser of schuilt er in jouw een talentvolle beeldhouwer? Pen jij zonder moeite prachtige gedichten of vette raps neer? Of ben jij de nieuwe Vincent van Gogh? Doe dan mee! Het is heel simpel: maak een foto of filmpje van je kunstwerk of talent en stuur het in. Dit kan van 15 mei tot 31 augustus, maar je kunt natuurlijk al wel vast beginnen! Voor meer informatie kijk dan hier op onze website of onze Facebookpagina. Of kijk onze toffe nieuwe video:

 

 

OBSH TV

OBSH maakt regelmatig leuke filmpjes voor hun leerlingen, OBSH TV. OBSH TV is een bijna dagelijkse video gemaakt (in samenwerking met Beam it Up) voor alle kinderen om Cultuurfilmpjes te kijken. Zodat ze naast hun verplichte thuis opdrachten van school ook leuke inspirerende cultuuropdrachten kunnen gaan doen. Ook kunnen de kinderen zelf filmpjes maken met leuke ideeën en opsturen via WhatsApp!

 

Méér Muziek in de Klas

Op de site van Méér Muziek in de Klas vind je Muzikale energizers: korte, interactieve muziekvideo's van ongeveer twee minuten.Met de verschillende muzikale activiteiten als zingen, bewegen, luisteren en noteren geven Roel van Velzen, Buddy Vedder en Ilse DeLange je kind in korte tijd een muzikale energieboost!

 

Muzikale energizers voor groep 3-4

Muzikale energizers voor de bovenbouw

 

 

Thuis sporten met Jibb+

Jouw sportclub dicht? Dan ga je toch lekker sporten met Jibb+ in je eigen achtertuin! Ook Jibb+ heeft namelijk een Facebookpagina en Youtube kanaal waar ze jou dagelijks uitdagen om in beweging te blijven. Sommige mensen denken zelfs dat sporten en bewegen een positief effect kan hebben op schoolprestaties. Dus waar wacht je nog op? Lekker naar buiten en gaan met die banaan! Doe wel de deur dicht, dan hebben je ouders ook weer heel even rust!