Nog veel meer activiteiten voor thuis

TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT

Nog veel meer activiteiten voor thuis

Ook van buiten Helmond wordt gewerkt aan uniek aanbod voor kinderen (en soms hun ouders!) thuis. Wij zochten voor jullie de aller leukste en meest originele thuis activiteiten uit heel het land. Op het gebied van muziek, theater, beeldende kunst, multimedia en erfgoed. Zo veel aanbod, hoe kun je je nu nog vervelen?! 

De komende weken zal onderstaande lijst verder worden uitgebreid met nieuw aanbod. Heb je een goede tip? Geef hem door via info@cultuur-contact.nl. Nieuwe toevoegingen herken je snel aan de * voor de titel.

Zing mee met 123 ZING

Doelgroep: 4 tot 12 jaar

123 ZING is een moderne eigentijdse muziekmethode voor de basisscholen. Met hun laagdrempelige werkwijze van digitale muzieklessen tot trainingen voor leerkrachten, willen de makers van deze methode iedereen laten ontdekken hoe leuk en gemakkelijk het is om muziekles te geven. Dus zing thuis lekker mee met de de liedjes op hun website!

 

Een lesje popmuziek

Doelgroep: 11+ jaar

Na rekenen en geschiedenis draagt 3 voor 12 een leuk extra vak aan: popmuziek. Niks leukers dan een uurtje YouTuben en toch wat opsteken. Er staan verschillende lessen online, van videoclips naar Nederlandse hiphop en van disco naar producen. Hier kun je wel even mee vooruit! Ga naar de website van 3 voor 12 en check ze allemaal.

 

Muziekmaatjes

Doelgroep 6 tot 12 jaar

Een muzikale website voor kinderen van 6 t/m 12 jaar van Philharmonie Zuidnederland. Hiermee kunnen kinderen zelf muziek maken door middel van bodypercussie, zang of zelfgemaakte instrumenten. Ook leren ze door middel van interactieve opdrachten over het symfonieorkest en de instrumenten. Muziek maken is leuk, sámen muziek maken is nog leuker!

 

Bewegend leren voor thuis

Doelgroep: 4 tot 6 jaar

Volgens Springlab leren kinderen het beste door te ervaren met hun hele lichaam. Spelen, ontdekken, vallen en weer opstaan. Deze beweegtips zijn makkelijke en leuke oefeningen voor tussendoor.

 

Theater voor Thuisblijvers

Doelgroep: 8 tot 12 jaar

Voor alle kinderen die theaterlessen missen! CKE theater zet elke dinsdag en donderdag een filmpje online met daarin een toffe theater opdracht. Gewoon te doen vanuit thuis. In je eentje of met je broer, zus, vader, moeder of huisdier. Houd hun Facebookpagina in de gaten! Je kunt je opdracht ook filmen en het filmpje opsturen naar CKE. 

 

Online theaterlessen door Buro Bis

Doelgroep: 6 tot 8 jaar

Niet alleen het CKE is aan de slag gegaan met online theaterlessen. Ook Buro Bis biedt thuistheater door middel van korte filmpjes op Instagram. De lessen stimuleren de creativiteit en fantasie van kinderen. Ook geeft het hun zelfvertrouwen een boost! Aan de slag dus!

 

Kwatta Thuiskijken

Doelgroep: 6 tot 12+ jaar

Theatergroep Kwatta brengt theatervoorstellingen de huiskamer in. Onder het motto: geen theater, geen probleem! bieden zij de mogelijkheid om vanaf de bank te kijken naar verschillende voorstellingen van de afgelopen jaren. Voor elke leeftijd zijn er één of meerdere voorstelling(en) te vinden. En bij veel voorstellingen hebben ze ook nog verschillende verwerkingsopdrachten. Super educatief dus! Dus surf snel naar de website en ga er lekker voor zitten.


 

Creatief werkboek voor iedereen

Doelgroep: 8+ jaar

Sione van den Berg maakte een creatief werkboek met de passende titel: EEN ZELFGEMAAKT BOEK OVER DE RARE TIJD IN 2020 TOEN WE NIET NAAR SCHOOL KONDEN OMDAT ER EEN CORONA VIRUS UITBRAAK WAS. Het werkboek staat vol met leuke opdrachten. Om over 30 jaar terug te kijken hoe het leven was tijdens de corona crisis. Download het werkboek hier.

 

Creatief met Pimpeloen

Doelgroep: 6 tot 12 jaar

Voor iedereen die van knutselen en schrijven houdt! Workshopaanbieder Pimpeloen lanceert elke dag een creatieve opdracht op Facebook. Elke dag een nieuw idee waar kinderen mee aan de slag kunnen. Heel divers en daardoor dus super leuk!

 

Kunstmuseum Den Haag

Doelgroep: 4 tot 12 jaar

Kunstmuseun Den Haag heeft een aantal leuke kleur-en tekenplaten voor thuis op hun website. Bij elke kleurplaat hoort een bijzondere opdracht. Zo moet je soms een kleurplaat in stukken knippen of aan de slag met naald en draad. Nieuwsgierig? Kijk snel op de website

 

Quarantaine doe-tips

Doelgroep: 4 tot 12+ (ook voor volwassenen!)

Het Groninger museum nodigt je uit om mee te doen met leuke doe-drachten die je zelf kunt uitvoeren. Elke week krijg je een nieuwe creatieve missie, om je met verf, papier, textiel, camera en/of andere materialen mee uit te leven. Extra leuk: je kunt er mooie prijzen mee verdienen. Er worden elke week (op vrijdag om 14.00 uur) twee winnaars gekozen: een kind en een volwassenen. Ga samen aan de slag op de website van het Groninger museum.

 

Haal het Van Gogh museum in huis

Doelgroep: 4 tot 12+

Het Van Gogh museum brengt Vincent van Gogh naar je toe. Kinderen kunnen aan de slag met Van Gogh kleurplaten, bekijk video's van Storyzoo of tekenen en schilderen met handige oefeningen.

 

Wereldse activiteiten voor thuis

Doelgroep: 4 toto 12 jaar

Het Afrika Museum, Museum Volkenkunde, het Tropenmuseum en het Wereldmuseum hebben de krachten gebundeld en bieden samen creatief digitaal aanbod. Voor alle leeftijden is er iets: voor de kleinsten een multiculturele kleurplaat en de ouderen kunnen aan de slag met Japanse zentangle of hun eigen lotum bloem vouwen. Verrassende creatieve opdrachten met een werelds tintje. Voor elke opdracht is een hand-out met duidelijke uitleg. Ze kunnen meteen aan de slag dus. Laat je verrassen!

 

#hetverhaalvanhetverhaal​

Doelgroep: 8 tot 12+ jaar

Niets leuker dan zelf je verhaal maken. Daarom heeft Het Zuidelijk Toneel een stop-motion-pakket gemaakt bij de familievoorstelling 'Het Verhaal van het Verhaal'. Ga knippen, plakken, bouw je studio met latten en boeken en maak jouw verhaal met een stop motion filmpje! Met een duidelijke instructievideo (geheel in stop-motion stijl) gaat dat helemaal goed komen. Het filmpje en het pakket zijn te vinden op de website.

 

Kort voor Kids

Doelgroep: 4 tot 7 jaar

Iedere week vind je op de website van EYE Filmmuseum een oude, nieuwe, grappige of mooie korte film met een spel-, speur- of maakopdracht. Voor ouders en kinderen, want samen kijken is toch leuker.

 

WePboek

Doelgroep: 2 tot 4+ jaar

Voorlezen is natuurlijk harstikke leuk! Maar tussen het thuis werken, het lesgeven en de was ophangen snappen we dat je als ouder hier niet altijd tijd voor hebt. Daarom komt Het Kinderopvangfonds met WePboek: een serie geanimeerde prentenboeken. Zo kun de taalontwikkeling bij je kleintje stimuleren, terwijl je zelf lekker aan het werk bent. Ideaal toch? 

 

Huisarrest 

Doelgroep: 6 tot 12 jaar

Huisarrest is een online verhalenserie over kinderen in quarantaine. Een spannend verhaal in tien delen, elke dag geschreven én voorgelezen door een andere Schoolschrijver. Het verhaal gaat over tien kinderen, die wonen aan hetzelfde plein. Omdat er een virus heerst mogen ze niet naar buiten en niet naar school. Omdat ze elkaar ook niet kunnen opzoeken, vertellen ze elkaar verhalen door het open raam. Kijk alle afleveringen hier.

 

* Hoorspel Hoekjes van Geluk

Doelgroep: 10 t/m 12 jaar

De volwassenen onder ons zullen het wel kennen, maar voor veel kinderen zal het nieuw zijn: hoorspelen. In het hoorspel Hoekjes van Geluk komt de magische wereld van de 12-jarige Sam tot leven. Hij ontdekt dat geluk eigenlijk in een klein hoekje zit, zelfs als je thuis zit. Met stemmen van veel bekende Nederlandse acteurs. 

 

* Lekker podcasts luisteren

Doelgroep: 4 t/m 12 jaar

Podcasts is de nieuwe hype onder volwassenen, maar ook leuk voor kinderen! De website PodNL staat bordevol gratis podcasts. En een speciale catergorie voor kinderen, is er voor elke leeftijd iets te vinden (en dus ook voor volwassenen). 

 

Erfgoed bij je thuis

Doelgroep: 8 tot 12 jaar

Ook Erfgoed Brabant is aan de slag gegaan met aanbod voor thuis. Ze hebben een paar korte lesjes ontwikkeld over schilder Vincent Van Gogh, het (streek)archief en achternamen (ja, waar komen die eigenlijk vandaan?). Door middel van korte filmpjes een een verwerkingopdracht kunnen kinderen vanaf groep 5 zelfstandig aan de slag. Klik hier voor de website.  

 

Het Scheepvaartsmuseum ligt voor Pampus

Doelgroep: 4 tot 12+ jaar

Heeft jouw kind interesse in schepen, zeevaarders en ondekkingsreizigers? Ga dan snel naar de website van het Scheepvaartsmuseum. Hier leren kinderen speciale maritieme knopen en steken en kunnen ze hun eigen periscoop maken. Geïnteresseerde kinderen vanaf groep 8 kunnen een interactieve thuisles over Nova Zembla volgen. Hijs de zeilen!