Cultuurcontact Helmond
Summerschool

Summerschool!

School’s out for summer? Niet voor álle Helmondse leerlingen!

Tijdens de sluiting van basisscholen tijdens de Coronacrisis ging de eerste aandacht tijdens het thuisonderwijs naar basisvaardigheden als taal en rekenen. Doordat er veel  cultureel educatieve initiatieven werden afgelast voor de leerlingen van het openbaar onderwijs in Helmond, heeft OBS Helmond de handen in elkaar geslagen met CultuurContact, de Cacaofabriek, Museum Helmond en het Annatheater. Samen hebben zij een nieuw initiatief op poten gezet: de Summerschool! Deze Summerschool vond plaats van 18 t/m 21 augustus en biedt leerlingen de kans de Helmondse culturele omgeving beter te leren kennen. Leerlingen hadden zich massaal aangemeld voor de Summerschool en hebben er van genoten!

Tijdens de Summerschool kregen de leerlingen van het Openbaar onderwijs in Helmond een uitgebreid cultureel aanbod.  Zij hebben ontdekt wat de culturele omgeving in Helmond te bieden heeft. Ze gingen op bezoek bij Museum Helmond om de expositie van Lucas Gassel te bekijken. De leerlingen kregen rondleidingen van de museumdocenten en gingen zelf aan de slag met kunstzinnige experimenten die aansluiten bij de expo. In het Annatheater werden er theaterlessen gevolgd en in de Cacaofabriek gingen de leerlingen aan de slag met het maken van een schimmenkunstwerk dat alle “uitjes” met elkaar verbond. Voor die laatste activiteit heeft de Summerschool een gulle bijdrage ontvangen van SoroptimistenClub Helmond-Peelland. Soroptimist International zet zich als wereldwijde serviceorganisatie in voor de positieverbetering van vrouwen, meisjes of kinderen.

Waarom die extra aandacht voor Kunst en Cultuur? Het is belangrijk dat álle leerlingen in Helmond in aanraking komen met kunst en cultuur. Ook juist die kinderen die hier wellicht thuis minder van meekrijgen. Meedoen aan cultuur draagt bij aan de ontwikkeling van belangrijke vaardigheden als creativiteit, kritisch denken en samenwerken, aan een sociale en gezonde samenleving.