- ©Markus Spiske

Nog veel meer activiteiten voor thuis

TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT

Nog veel meer activiteiten voor thuis

en coronaproof aanbod voor in de klas!

 

Ook van buiten Helmond wordt gewerkt aan uniek coronaproof aanbod voor in de klas of thuis. Wij zochten voor jullie de aller leukste en meest originele (thuis) activiteiten uit heel het land. Op het gebied van muziek, theater, beeldende kunst, multimedia en erfgoed. Zo veel aanbod, hoe kun je je nu nog vervelen?! En, je kunt natuurlijk ook aan de slag met ons digitale lespakket CmK Cinema: corona- en CmKproof!

 

Heb je een goede tip? Geef hem door via info@cultuur-contact.nl.

 

Get energized met Méér Muziek in de Klas!

Doelgroep: 4 tot 12 jaar

Klaar voor een energieboost in de klas? Met de muzikale energizers van Méér Muziek in de Klas wordt dit een piece of cake! Bekende Nederlandse artiesten als Buddy Vedder, Roel van Velzen en Ilse de Lange gaan met de klas aan de slag in korte filmpjes waarin alles draait om muziek. Aan de hand van verschillende thema's nemen de artiesten de leerlingen een paar minuten mee voor een korte break. Er zijn speciale video’s voor de middenbouw en bovenbouw. Als aanvulling op de video’s kun je aan de slag met de bijbehorende lesbrief. Je vindt ze allemaal op de website van Méér Muziek in de Klas!

 

Zing mee met 123 ZING

Doelgroep: 4 tot 12 jaar

123 ZING is een moderne eigentijdse muziekmethode voor de basisscholen. Met hun laagdrempelige werkwijze van digitale muzieklessen tot trainingen voor leerkrachten, willen de makers van deze methode iedereen laten ontdekken hoe leuk en gemakkelijk het is om muziekles te geven. Dus zing thuis lekker mee met de de liedjes op hun website!

 

Muziekmaatjes

Doelgroep 6 tot 12 jaar

Een muzikale website voor kinderen van 6 t/m 12 jaar van Philharmonie Zuidnederland. Hiermee kunnen kinderen zelf muziek maken door middel van bodypercussie, zang of zelfgemaakte instrumenten. Ook leren ze door middel van interactieve opdrachten over het symfonieorkest en de instrumenten. Muziek maken is leuk, sámen muziek maken is nog leuker!

 

Bewegend leren voor thuis

Doelgroep: 4 tot 6 jaar

Volgens Springlab leren kinderen het beste door te ervaren met hun hele lichaam. Spelen, ontdekken, vallen en weer opstaan. Deze beweegtips zijn makkelijke en leuke oefeningen voor tussendoor.

 

Dans en zing mee met Letter Belangrijk!

De kinderen kunnen lekker zingen en dansen met op dit gezellige liedje van Letter Belangrijk. Het nummer sluit aan bij het boek 'Coco kan het!' dat dit jaar in de Prentenboek top 10 voor de Nationale Voorleesdagen 2021 staat.

 

Theater voor Thuisblijvers

Doelgroep: 8 tot 12 jaar

Voor alle kinderen die theaterlessen missen! CKE theater zet elke dinsdag en donderdag een filmpje online met daarin een toffe theater opdracht. Gewoon te doen vanuit thuis of in de klas. In je eentje of met je broer, zus, vader, moeder of huisdier. Houd hun Facebookpagina in de gaten! Je kunt je opdracht ook filmen en het filmpje opsturen naar CKE. 

 

Kwatta Thuiskijken

Doelgroep: 6 tot 12+ jaar

Theatergroep Kwatta brengt theatervoorstellingen de huiskamer in. Onder het motto: geen theater, geen probleem! bieden zij de mogelijkheid om vanaf de bank te kijken naar verschillende voorstellingen van de afgelopen jaren. Voor elke leeftijd zijn er één of meerdere voorstelling(en) te vinden. En bij veel voorstellingen hebben ze ook nog verschillende verwerkingsopdrachten. Super educatief dus! Dus surf snel naar de website en ga er lekker voor zitten.


 

Kunstroute Museum Helmond

Doelgroep: vanaf 9 jaar

Voor groep 7 en 8 heeft Museum Helmond een wandeling uitgezet langs alle kunstwerken die te zien zijn tussen het Kasteel en de Kunsthal. Alle leerlingen krijgen een boekje met foto’s, vragen en een plattegrondje. Het enige wat ze zelf mee moeten nemen is een potlood of pen! De boekjes zijn gratis af te halen bij het Kasteel en receptie Kunstkwartier. Als je vooraf even belt, zorgen ze dat de boekjes klaar liggen voor jouw klas.


Mural Wandeling Helmond

Je ziet het steeds meer in het straatbeeld: murals, oftewel muurschilderingen. Ook Helmond wordt steeds mooier met verschillende van deze kunstwerken in de stad. Bij CultuurContact kun je informatie opvragen over de verschillende murals in Helmond centrum en een mogelijke route. Deze kun je als basis gebruiken voor een mooie wandeling met jouw klas. Wil je professionele hulp om een programma op maat samen te stellen? Dan kunnen wij je matchen aan een beeldend docent die vanuit zijn of haar expertise helpt met een compleet programma naar wens.

 

Onderzoeken, ontwerpen en samenwerken als architecht

Doelgroep: 4 t/m 12 jaar

Duik samen met je klas in de uitdagende lessen van Architectuurlessen. Deze organisatie heeft als doel om ontwerpend denken – met architectuur als middel – beter vorm te geven in het onderwijs. Met deze opdrachten kun je daar zelf als leraar al een start mee maken. De opdrachten kun je hier alvast even bekijken. Op hun website vind je meer informatie en kun je prijzen opvragen.

 

Creatief werkboek voor iedereen

Doelgroep: 8+ jaar

Sione van den Berg maakte een creatief werkboek met de passende titel: EEN ZELFGEMAAKT BOEK OVER DE RARE TIJD IN 2020 TOEN WE NIET NAAR SCHOOL KONDEN OMDAT ER EEN CORONA VIRUS UITBRAAK WAS. Het werkboek staat vol met leuke opdrachten. Om over 30 jaar terug te kijken hoe het leven was tijdens de corona crisis. Download het werkboek hier.

 

Masterminds & Masterpieces

Doelgroep: 10 tot 15 jaar

In het lesprogramma Masterminds & Masterpieces komen wetenschap en kunst samen. In het project, een bijzondere samenwerking tussen ASML en het Van Gogh Museum, worden leerlingen uitgedaagd om net als Van Gogh te experimenteren met kleur en licht. De lessen, waarin leerlingen aan de slag gaan met uv-lampjes en fluorescerende inkt, worden gratis aangeboden op het onderwijsplatform van het Van Gogh Museum. Daarnaast geeft ASML pakketten met lesmateriaal weg voor scholen in de Brainportregio. Op is op!

 

Kunstmuseum Den Haag

Doelgroep: 4 tot 12 jaar

Kunstmuseun Den Haag heeft een aantal leuke kleur-en tekenplaten voor thuis op hun website. Bij elke kleurplaat hoort een bijzondere opdracht. Zo moet je soms een kleurplaat in stukken knippen of aan de slag met naald en draad. Nieuwsgierig? Kijk snel op de website

 

Haal het Van Gogh museum in de klas

Doelgroep: 4 tot 12+

Het Van Gogh museum brengt Vincent van Gogh naar je toe. Kinderen kunnen aan de slag met Van Gogh kleurplaten, bekijk video's van Storyzoo of tekenen en schilderen met handige oefeningen.

 

Wereldse activiteiten voor in de klas

Doelgroep: 4 tot 12 jaar

Het Afrika Museum, Museum Volkenkunde, het Tropenmuseum en het Wereldmuseum hebben de krachten gebundeld en bieden samen creatief digitaal aanbod. Voor alle leeftijden is er iets: voor de kleinsten een multiculturele kleurplaat en de ouderen kunnen aan de slag met Japanse zentangle of hun eigen lotum bloem vouwen. Verrassende creatieve opdrachten met een werelds tintje. Voor elke opdracht is een hand-out met duidelijke uitleg. Ze kunnen meteen aan de slag dus. Laat je verrassen!

 

Lucas Gassel, een echte meester Online

Doelgroep: 8 tot 12 jaar

Lucas Gassel een echte Meester! is een leuk, leerzaam project voor groep 5 t/m 8 en kinderen vanaf 8 jaar in kasteel Helmond. Daar hebben ze de werkplaats van de 16e eeuwse Helmondse schilder Lucas Gassel nagebouwd. Omdat het kasteel nu gesloten is kun je hier alvast een kijkje nemen in het leven van Lucas Gassel en de schilderijen die hij maakt. Kijk op de website van Museum Helmond naar wat je online allemaal al kan doen.

 

Aan de slag met film met Filmhub Zuid!

Het is een lastige tijd, zonder leuke en leerzame excursies en uitstapjes naar het theater of filmhuis. Maar helemaal geen film in de klas? Dat laten we niet gebeuren! Daarom hebben we een aantal toffe films en opdrachten voor je verzameld. Alle films en opdrachten in dit document zijn gratis online beschikbaar om te kijken in de klas. Klik hier voor alle informatie.

 

#hetverhaalvanhetverhaal​

Doelgroep: 8 tot 12+ jaar

Niets leuker dan zelf je verhaal maken. Daarom heeft Het Zuidelijk Toneel een stop-motion-pakket gemaakt bij de familievoorstelling 'Het Verhaal van het Verhaal'. Ga knippen, plakken, bouw je studio met latten en boeken en maak jouw verhaal met een stop motion filmpje! Met een duidelijke instructievideo (geheel in stop-motion stijl) gaat dat helemaal goed komen. Het filmpje en het pakket zijn te vinden op de website.

 

Kort voor Kids

Doelgroep: 4 tot 7 jaar

Iedere week vind je op de website van EYE Filmmuseum een oude, nieuwe, grappige of mooie korte film met een spel-, speur- of maakopdracht. Voor ouders en kinderen, want samen kijken is toch leuker.

 

WePboek

Doelgroep: 2 tot 4+ jaar

Voorlezen is natuurlijk harstikke leuk! Maar tussen het thuis werken, het lesgeven en de was ophangen snappen we dat je als ouder hier niet altijd tijd voor hebt. Daarom komt Het Kinderopvangfonds met WePboek: een serie geanimeerde prentenboeken. Zo kun de taalontwikkeling bij je kleintje stimuleren, terwijl je zelf lekker aan het werk bent. Ideaal toch? 

 

Huisarrest 

Doelgroep: 6 tot 12 jaar

Huisarrest is een online verhalenserie over kinderen in quarantaine. Een spannend verhaal in tien delen, elke dag geschreven én voorgelezen door een andere Schoolschrijver. Het verhaal gaat over tien kinderen, die wonen aan hetzelfde plein. Omdat er een virus heerst mogen ze niet naar buiten en niet naar school. Omdat ze elkaar ook niet kunnen opzoeken, vertellen ze elkaar verhalen door het open raam. Kijk alle afleveringen hier.

 

Hoorspel Hoekjes van Geluk

Doelgroep: 10 t/m 12 jaar

De volwassenen onder ons zullen het wel kennen, maar voor veel kinderen zal het nieuw zijn: hoorspelen. In het hoorspel Hoekjes van Geluk komt de magische wereld van de 12-jarige Sam tot leven. Hij ontdekt dat geluk eigenlijk in een klein hoekje zit, zelfs als je thuis zit. Met stemmen van veel bekende Nederlandse acteurs. 

 

Erfgoed bij je thuis

Doelgroep: 8 tot 12 jaar

Ook Erfgoed Brabant is aan de slag gegaan met aanbod voor thuis. Ze hebben een paar korte lesjes ontwikkeld over schilder Vincent Van Gogh, het (streek)archief en achternamen (ja, waar komen die eigenlijk vandaan?). Door middel van korte filmpjes een een verwerkingopdracht kunnen kinderen vanaf groep 5 zelfstandig aan de slag. Klik hier voor de website.  

 

Het Scheepvaartsmuseum ligt voor Pampus

Doelgroep: 4 tot 12+ jaar

Heeft jouw kind interesse in schepen, zeevaarders en ondekkingsreizigers? Ga dan snel naar de website van het Scheepvaartsmuseum. Hier leren kinderen speciale maritieme knopen en steken en kunnen ze hun eigen periscoop maken. Geïnteresseerde kinderen vanaf groep 8 kunnen een interactieve thuisles over Nova Zembla volgen. Hijs de zeilen!