Cultuurcontact Helmond
Cultuurcontact Helmond

Educatief programma ‘de Klimaatjes’ voor alle kleuters van Helmond

TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT

Educatief programma ‘de Klimaatjes’ voor alle kleuters van Helmond

Alle groepen 1 & 2 van de basisscholen in Helmond krijgen het educatieve programma ‘de Klimaatjes’ aangeboden van Gemeente Helmond. Dit jaar krijgen de scholen de gelegenheid om de educatieve musical ‘de Klimaatjes’ te bezoeken en wordt de 10-delige boekenserie naar alle scholen toegestuurd. De Klimaatjes zijn zeven dierenvrienden die de hoofdrol spelen in de gelijknamige prentenboekenserie. In deze boeken komen allerlei thema’s naar voren, zoals plasticsoep, het veranderende klimaat, duurzame energie en verspilling. Van deze boekenreeks is een vrolijke, interactieve en educatieve voorstelling gemaakt die nu naar alle kleuters van Helmond komt.

De initiatiefnemers en schrijvers van de Klimaatjes zijn in 2020 samen met Create Studios aan de slag gegaan om de avonturen van de Klimaatjes te verwerken tot voorstellingen voor scholen en theaters. Door middel van levensgrote theaterpoppen worden met deze voorstellingen duurzaamheid, cultuur en onderwijs met elkaar verbonden. De voorstelling zal van april tot en met oktober 2022 een ‘theatertour’ doen door Helmond en worden getoond in basisscholen, wijktheaters of buurthuizen. Daarnaast krijgen alle basisscholen de 10-delige boekenreeks toegezonden. De boeken dienen als middel om de thema’s rondom duurzaamheid en de Global Goals te blijven bespreken in de klas. De boeken sluiten uitstekend aan bij het thema van de Kinderboekenweek van oktober 2022 ‘Gi-ga-groen’, waar kinderboeken rondom dieren en natuur centraal staan.

De wethouders Dortmans (Global Goals) en Harijgens (Duurzaamheid) zijn blij met de musical: ”De kiem van bewustwording over hoe we met elkaar en de planeet omgaan, wordt gelegd in de jonge jaren van het kind”, aldus wethouder Dortmans. ’’De voorstelling en de verhalen uit de boeken sluiten perfect aan bij de leefwereld van deze kinderen. Zij moeten leren hoe zij binnen afzienbare tijd in een nieuwe, duurzamere samenleving moeten functioneren. Ik ben blij dat we op deze manier de Global Goals bij de kinderen en hun onderwijzers onder de aandacht kunnen brengen.’’ Wethouder Harijgens voegt toe: ’’Door de voorstelling voor alle scholen beschikbaar te maken, krijgt elke kleuter in Helmond de kans en gelegenheid om kennis te maken met het belangrijke onderwerp duurzaamheid. Hiermee worden ook kinderen bereikt die hiermee in hun dagelijks leven minder snel in contact komen. Dat vind ik belangrijk; deze kinderen krijgen straks als volwassene immers volop te maken met de gevolgen van onder andere klimaatverandering. Bovendien gunnen we elke kleuter cultuurbeleving.’’

CultuurContact, het bureau voor cultuurparticipatie voor onderwijs en zorg & welzijn, zal het programma de komende maanden samen met de scholen uitvoeren.