Cultuurcontact Helmond
Cultuurcontact Helmond

Cultuurtaxi

Met de taxi naar culturele hotspots in Helmond, dat kan! Stichting Carat en HArt hebben het initiatief genomen voor de Carat Cultuurtaxi: een taxi die je mét korting van en naar de volgende culturele locaties rijdt:

 • De Cacaofabriek
 • Museum Helmond
 • Bibliotheek Helmond-Peel
 • Kunstkwartier
 • Het Speelhuis

Waarom zo’n taxi?

“Sommige Helmonders, waaronder vooral ouderen en mensen die slecht ter been zijn, ervaren allerlei drempels om ergens naartoe te gaan. Denk bijvoorbeeld aan het moeilijk vinden om alleen te gaan of financiële drempels. Maar soms weten ze ook gewoon niet hóe ze er moeten komen. En die laatste drempel gaan we wegnemen”, aldus Margot van Ree, een van de initiatiefnemers van Stichting Carat.

Rijdend kunstwerk

Naar een culturele hotspot ga je natuurlijk niet in een gewone taxi. Om de taxi van kunst te voorzien werd grafisch kunstenaar Guido de Boer ingeschakeld. Zijn werk bevat vaak tekst, maar is tegelijk visueel aantrekkelijk en altijd met de hand geïllustreerd. “Een taxi die kunst ademt!”, zegt Robin Verleisdonk, directeur van Bibliotheek Helmond-Peel en een van de samenwerkingspartners van HArt. “Maar we hadden natuurlijk ook een taxibedrijf nodig dat met ons wilde samenwerken.” En dat werd Taxibedrijf Van der Zanden.

Het eerste ritje van de Caratcultuurtaxi

Hoe werkt het?

 • Je gaat naar de site taxivdzanden.nl naar ‘cultuurtaxi’.
 • Je wordt lid van de cultuurtaxi voor een bedrag van € 10 per jaar (de eerste 50 lidmaatschappen worden gesponsord door de Werkgroep Aandacht voor Ouderen).
 • Je reserveert de cultuurtaxi tenminste een uur van tevoren.
 • Je betaalt vanaf 1 januari 2023 vanaf elke locatie binnen Helmond €12,50 per enkele reis (dit tarief is al gesubsidieerd door Stichting Carat).
 • Betaling vindt plaats via automatische incasso.
 • Voor de rest zijn de voorwaarden van Taxibedrijf Van der Zanden van toepassing.

Stichting Carat

De Helmondse stichting zet zich in om de cultuurparticipatie en cultuurbeleving van de inwoners én bezoekers van Helmond te stimuleren. Dat doet zij door het bevorderen en initiëren van culturele evenementen in de gemeente Helmond, met het bedrijfsleven als sponsor. Carat is ook de initiator en sponsor van de murals in het centrum.

Over HArt

HArt is het samenwerkingsverband tussen de culturele organisaties Het Speelhuis, Kunstkwartier, Bibliotheek Helmond-Peel, Museum Helmond en De Cacaofabriek. Zij zetten zich in met het project Lang Leve Cultuur – Hart voor ouderen, ondersteund door CultuurContact, om cultuurparticipatie onder 65-plussers te bevorderen.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit project, neem dan contact op met Annique van den Heuvel van CultuurContact via 06 54928412 of via annique@cultuur-contact.nl