OMD materiaal
OMD materiaal Erfgoed tab

Open Monumenten Klassendag in Helmond

Omschrijving

Elk jaar in het tweede weekend van september zijn de Open Monumentendagen. Duizenden prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt en deel te nemen aan de vele activiteiten die georganiseerd worden. Ook in Helmond doen veel monumenten mee.

Iedereen kent natuurlijk het kasteel, maar wist je dat Helmond meer dan 70 officiële rijksmonumenten heeft? Waar deze monumenten staan ontdek je met de Open Monumenten Klassendagen. CultuurContact heeft samen met Comité OMD Helmond twee projecten ontwikkeld voor kinderen van groep 7 en 8. In het Speurmonumentje gaan de leerlingen in groepjes op zoek naar monumenten in de binnenstad. En in Muziek uit de Toren bezoeken de kinderen één van Helmonds bekendste en hoogste monument; de toren van de Lambertuskerk! Met deze activiteiten laten we kinderen met andere blik naar hun stad kijken. Doordat er twee projecten beschikbaar zijn kan een school elk jaar deelnemen met zowel groep 7 als groep 8.


Speurmonumentje; een speurtocht langs Helmondse monumenten

De speurtocht start bij één van de Helmondse monumenten. Na het bezoek aan het monument vervolgen de leerlingen in kleine groepjes, onder begeleiding van een ouder, hun weg door de stad. Aan de hand van een spannende tocht gaan leerlingen met behulp van puzzels, vragen en opdrachten, verschillende Helmondse monumenten zoeken en bekijken.

Muziek uit de Toren

Wie is er wel eens in de toren van de Lambertuskerk geweest? Dit is je kans! In kleine groepjes gaan de leerlingen kijken wat voor prachtig erfgoed hier te zien is. Wat dacht je van het Robustelly orgel met wel meer dan duizend pijpen, waar stadsorganist Jan van de Laar de kinderen laat zien hoe een orgel werkt. Ook mogen ze kijken bij het carillon, dit zijn de klokken die in de toren hangen. Beiaardier Rosemarie Seuntiëns geeft uitleg.

Voor meer informatie of deelname kun je contact opnemen met Ilja via ilja@cultuur-contact.nl. Aanmelden kan ook via deze link.


Aanbieder: CultuurContact
Soort: Lespakket
Discipline: Erfgoed
Periode:
  • 04-09-2017 - 30-08-2021
Leerjaren: Groep 7 Groep 8
Locatie: Binnenstad Helmond
Duur: 140 tot 160 minuten
Kosten: Deelname is gratis
Afbeeldingen:
OMD materiaal
Erfgoed tab